Μπιγκόνια ή Βιγόνια

Η μπιγκόνια είναι από τα ωραιότερα φυτά εσωτερικού χώρου.  Υπάρχουν πάνω από 1500 ποικιλίες. Οι περισσότερες ανθοφόρες ποικιλίες είναι ινόριζες, ύψους 40-50 εκατ. με πολλά μικρά ρόδινα ή λευκά άνθη και με φύλλωμα έντονο πράσινο, στιλπνό.
Οι μπιγκόνια προσβάλλεται εύκολα από μυκητολογικές ασθένειες γιατί οι βλαστοί της περιέχουν μεγάλη αναλογία νερού γι'αυτό και θα πρέπει να τοποθετείται σε χώρους με επαρκή αερισμό.
 
 


Συμβουλές - Οδηγίες
  • Αν το φυτό σας δεν ανθίζει ή έχει πολύ μικρά νέα φύλλα, τότε χρειάζεται λίπανση.
  • Η υπερβολική ζέστη και ξηρασία δημιουργούν ξηράνσεις στα φύλλα. Στην περίπτωση αυτή ποτίζουμε και τοποθετούμε το φυτό  σε πιο δροσερό χώρο.
  • Αν τα φύλλα κιτρινίζουν είναι από το υπερβολικό πότισμα ή κρύο. Αφήνουμε το φυτό να στεγνώσει και το τοποθετούμε σε θερμότερο μέρος. Επίσης, το υπερβολικό πότισμα ενδέχεται να δημιουργήσει σάπισμα βλαστών στη βάση.
  • Μεγάλη προσοχή να δίνεται στην αποστράγγιση της γλάστρας γιατί το φυτό έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα και σαπίζει πολύ εύκολα.
  • Λευκές κηλίδες πάνω στα φύλλα του φυτού σημαίνει προσβολή από ωίδιο. Η
    μυκητολογική αυτή ασθένεια αντιμετωπίζεται με κατάλληλα φάρμακα.
  • Κυκλικά στίγματα που αρχίζουν να μαυρίζουν σημαίνει προσβολή από βακτηριώσεις, οι οποίες και αντιμετωπίζονται με κατάλληλα φάρμακα και ψεκασμούς.
  • Η  μεταφύτευση να γίνεται μετά μετά την περίοδο ανθοφορίας του φυτού. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στους εύθραυστους βλαστούς.
  •  Μάρτιο - Απρίλιο, να γίνεται καθαρισμός του φυτού από μαραμένα φύλλα, ώστε ο κεντρικός βλαστός να αερίζεται καλά.
  • Λίπανση να γίνεται από το Μάιο-Οκτώβριο. Να χρησιμοποιούνται λιπάσματα που να περιέχουν όλα τα θρεπτικά  συστατικά, διαλυμένα σε νερό και στη μικρότερη συνιστώμενη ποσότητα.
  • Η θερμοκρασία το χειμώνα να μην πέφτει κάτω από 15 C.
Ποικιλίες
    
Μπιγκόνια της Λουκέρνης
Το φυτό γίνεται αρκετά ψηλό, βγάζει ροδοκόκκινα λουλούδια το χειμώνα και την άνοιξη.Η ποικιλία αυτή αναπτύσσεται σε άμεσο ηλιακό φως, ενώ θέλει μέτριο πότισμα.
     
Μπιγκόνια κηλιδωτή
Είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία μπιγκόνια. Έχει πράσινα σκούρα φύλλα με ασημένιες κηλίδες. Τα άνθη της εμφανίζονται σχεδόν όλο το χρόνο, είναι μικρά ροζ χρώματος. Αναπτύσσεται σε έντονο φως και οι απαιτήσεις της σε πότισμα είναι μέτριες.
    
Όλες οι ποικιλίες της Μπιγκόνια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Το υβρίδιο  Σβαμπενλαντ είναι φυτό που ανθίζει σχεδόν όλο το χρόνο. Οι κονδυλόριζες μπιγκόνιες είναι κατάλληλες για φύτεμα σε παρτέρια κήπων. Υπάρχουν επίσης και θαμνώδεις ποικιλίες που μπορεί να φτάσουν σε ύψος και τα δυο μέτρα.


8 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΚΛΑΔΙΟΥ ΜΕ ΡΙΖΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΒΑΖΟ ΜΕ ΝΕΡΟ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανονικά η Βιγόνια πολλαπλασιάζεται με μοσχευματα (πλευρικά) που κόβονται τελη ανοιξεως και τοποθετούνται σε αμμο ωστε να ριζοβολίσουν. Μετα απο δυο μήνες μεταφυτευονται σε γλαστρες και την επόμενη ανοιξη μπαίνουν στην οριστικη τους θέση.
    Το δικό σας μόσχευμα εφόσον έχει ριζες μπορει να μεταφυτευτει σε γλάστρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας...παρακαλώ πολύ μπορείτε να μου πείτε τι σημαίνει στοκορμό της βιγόνιας το σταχτύ χρώμα; Επίσης ξαφνικά πέσανε όλα της τα φύλλα και τα λουλούδια.Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω μια όμορφη βαγόνια, με ομορφα κέρινα φύλλα όλο τον χειμώνα ψήλωνε και τώρα την άνοιξη χωρίς να έχω αλλάξει κάτι άρχισε να ρίχνει τα φύλλα της...
      Τι μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ πολύ .

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω όταν πέφτουν πολύ έντονα τα άνθη κατά το μήνα Οκτώβριο είναι φυσιολογικό ή πρέπει να κάνω κάτι γι' αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όντως πεφτουν εύκολα τα ανθι γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου έφεραν δώρο σε μικρή γλάστρα πότε να το βαλω σε μεγάλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γειά σας! Κατά την μεταφύτευση της βιγκόνιας μου, μου έσπασε ένας βλαστός. Υπάρχει περίπτωση να τον φυτευσω και να πιάσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή