Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Πιπεριά

Η πιπεριά είναι μονοετές φυλλώδες φυτό που ο βλαστός της φτάσει σε ύψος τα 50-70 εκατοστά. Έχει ανοιχτοπράσινα λογχοειδή φύλλα και άνθη λευκά που φύονται μεμονωμένα σε ομάδες 2-3. Ο καρπός της πιπεριάς ανάλογα με την ποικιλία διαφέρει ως προς το σχήμα και ως προς το χρώμα.
Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες πιπεριάς σχεδόν όλες ανήκουν στο είδος Capsicum annuum. Επειδή διασταυρώνονται πολύ εύκολα θα πρέπει να προσέξουμε να μην μην καλλιεργούμε καυτερές ποικιλίες πιπεριάς κοντά σε άλλα είδη πιπεριάς. Αυτό που θα πρέπει επίσης να προσέξουμε είναι η θερμοκρασία και το ευαίσθητο ριζικό της σύστημα.
     
Θερμοκρασία
Η πιπεριά είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 20-30  C την ημέρα και 15 C τη νύχτα. Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω απο 10 C ενδέχεται να σταματήσει η ανάπτυξη τελείως.
     
Εδαφική υγρασία
Η πιπεριά έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα . Σε συνθήκες ξηρασίας παρατηρούνται εκτεταμένες νεκρώσεις καθώς επίσης και σε συνθήκες περίσσιας εδαφικής υγρασίας εμφανίζονται προβλήματα. Καλό είναι να αποφεύγεται το πότισμα με τεχνική βροχή γιατί δημιουργεί περιβάλλον ανάπτυξης μυκήτων. Για να πετύχουμε καλύτερη γεύση στους καρπούς μειώνουμε ελαφρά το πότισμα κατα το στάδιο της ωρίμανσης των καρπών.
     
Ζιζανιοκτονία 
Η πιπεριά είναι πολύ ευαίσθητη στον ανταγωνισμό από τα ζιζάνια τα οποία και θα πρέπει να καταστρέφονται.   
     
Λίπανση
Για να εφαρμόσουμε μια σωστή λίπανση στην καλλιέργεια θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα αποτελέσματα της αναλύσεως του εδάφους του χωραφιού που πρόκειται να εγκαταστήσουμε την καλλιέργεια. Μια γενική οδηγία είναι να κάνουμε πολλές λιπάνσεις με μικρές ποσότητες λιπάσματος διότι το ριζικό σύστημα του φυτού παρουσιάζει ευαισθησία στις υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων. Ενδεικτικά μπορούμε να ρίζουμε στη βασική λίπανση νιτρικό κάλιο (13-0-46) και θειικό μαγνήσιο σε ποσότητες 10 και 35 κιλά αντίστοιχα, στη φύτευση 5 κιλά νιτρική αμμωνία καθώς και στο δέσιμο του 1 και 2 μπουμπουκιού κάποια ποσότητα της τάξεως των 5 κιλών/στρέμμα νιτρικής αμμωνίας. Ιδιαίτερα ωφέλιμη είναι και η κοπριά. Μια καλή ποσότητα είναι 4 τόνοι /στρ.

Καλλιέργεια
Το έδαφος κατά τη φύτευση των σπόρων θα πρέπει να έχει 18 C .Σε άλλη περίπτωση μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη θερμοκρασία με το σύστημα της εδαφοκάλυψης. Για να αποφευγχθεί κάθε κίνδυνος προσβολών του λαιμού απο μύκητες δεν θα πρέπει τα φυτά να φυτευτουν βαθιά. Η καλή βλαστική ανάπτυξη του φυτού είναι ένδειξη για μια καλή παραγωγή. Για να επιτευχθεί αυτό μπορούμε να αφαιρούμε τα άνθη ως που το φυτό γίνει 40 περίπου εκατοστά.Έτσι εξασφαλίζουμε στο φυτό μια συνεχή και ζωηρή βλαστική ανάπτυξη που αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις.

Ποικιλίες πιπεριάς 
Οι πιο διαδεδομένες  καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι η πράσινη της Νέας Μαγνησίας(γλυκός καρπός), Φλωρίνης (κόκκινος καρπός γλυκός ή καυτερός, σχήματος κωνικού, μακριού, μετρίου μεγέθους), Τσούσκα (ελαφριά καυτερή γεύση και κιτρινοπράσινο χρώμα), κίτρινη Κουφαλίων κ.α

Συλλογή καρπών
Οι καρποί συλλέγονται είτε ώριμοι είτε ανώριμοι. Αν τους συλλέξουμε νωρίς είναι δύσκολο να τους συντηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν καθυστερήσουμε να τους μαζέψουμε τότε αυτοί αρχίζουν να κοκκινίζουν ανομοιόμορφα. Η κατάλληλη στιγμή για τη συλλογή των καρπών είναι όταν αυτοί έχουν σταματήσει να μεγαλώνουν και γυαλίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου