ΦΥΤΕΥΣΗ ΕΡΡΙΖΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥ

Η φύτευση μπορεί να γίνει το φθινόπωρο ή την άνοιξη.Για την εξασφάλιση της μέγιστης επιτυχίας εγκατάστασης των ερριζων μοσχευμάτων συνίσταται :
  • Τα συσκευασμένα φυτά θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό μέρος μέχρι τη στιγμή της φύτευσης για την αποφυγή αφυδατώσεως.
  • Κλάδεμα του ριζικού συστήματος των φυτών ώστε το συνολικό μήκος τους να είναι 10-12 εκ
  • Εμβάπτιση των φυτών πριν τη φύτευση για 12-24 ώρες στο νερό για ενυδάτωση των ιστών τους.Στην περίπτωση ερριζων εμβολιασμένων μοσχευμάτων η σταθμη του νερού δεν θα πρέπει να φτάνει στο σημείο του εμβολιασμού.
  • Τα ερριζα εμβολιασμένα φυτά τοποθετούνται σε λάκκους σε τέτοιο βάθος ώστε το σημείο του εμβολιασμού να βρίσκεται 5 - 10 εκ πάνω από το έδαφος. Στη συνέχεια σκεπάζεται ο λάκκος με επιφανειακό χώμα και ακολουθεί πότισμα. Επίσης, συνιστάται η κάλυψη φυτών με ψιλοκοσκινισμένο χώμα ή ποταμίσια άμμο για την αποφυγή ζημιών από τους παγετούς της άνοιξης ή τον κίνδυνο αφυδάτωσης.
  • Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην καταστροφή της κρούστας που σχηματίζεται στην επιφάνεια του εδάφους για τη διευκόλυνση εξόδου των νέων βλαστών από το εμβόλιο. Επίσης, η καταστροφή των νέων ριζών που ίσως να έχουν αναπτυχθεί στο σημείο εμβολιασμού κρίνεται απαραίτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου