Αμαρυλλίς - Amaryllis

Το αμαρυλλίς είναι βολβώδες φυτό και κατάγεται από τη νότιο Αφρική.
Έχει  πρωτότυπο άνθος σε διάφορα χρώματα ανάλογα με την ποικιλία.
Το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος και το 1 μέτρο.
 Έχει ταινιόμορφα φύλλα , μήκους 40-50 εκατ, παρουσιάζει σκιαδιοειδής ταξιανθίες αποτελούμενες από 5-10 λουλούδια, χοανοειδή, πλάτους 10 εκ με λεπτό άρωμα.




Τεχνική καλλιέργειας
Η φύτευση των βολβών γίνεται τον Ιούνιο, σε καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος, σε ηλιόλουστη θέση και σε βάθος 30 εκ.
 Μαραμένα λουλούδια και στελέχη θα πρέπει να αφαιρούνται. Τα φύλλα του φυτού είναι σημαντικό να διατηρηθούν καθώς μετά την ανθοφορία, ο βολβός ξεκινά την προετοιμασία των μπουμπουκιών της επόμενης χρονιάς.
Το φυτό παρουσιάζει έντονη ανθοφορία τον Αύγουστο ως και αρχές φθινοπώρου και σ' αυτό το διάστημα απαιτείται άφθονο πότισμα.
Στο τέλος του καλοκαιριού το φυτό μεταφέρεται σε εσωτερικό χώρο και δεν πρέπει να ποτιστεί  για 2-3 μήνες. Όταν το φυτό χάσει όλα του τα φύλλα μπορεί να τοποθετηθεί σε σκοτεινό μέρος.



Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού μπορεί να γίνει με βολβλιδια αλλά και με σπόρο. Καλύτερη μέθοδος πολλαπλασιασμού θεωρείται η διαίρεση των βολβιδίων που παράγονται κάθε 4-5 χρόνια.
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού με σπόρο μειονεκτεί στο ότι τα φυτά που θα προκύψουν να μπουν στην ανθοφορία μετά από 8 περίπου χρόνια

2 σχόλια:

  1. στην ελλαδα η αμαρυλλις ανθιζει την ανοιξη. το μπαλκονι ειναι γεματο με αμαριλλιδες αλες ανθισμενες κι αλλες ετοιμες ν΄ανοιξουν. σπουδαιο τερος εχθρος του φυτου -φυλλα, βλαστος και ανθη- ειναι τα σαλιγκαρια. τα καταπολεμω,ριχνοντας στη βαση του βολβου καυτερο κοκκινοπιπερο. φαινεται οτι επιασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο φυτό , αλλα χρειάζεται διαρκής εγρήγορση για τα σαλιγκάρια...Προσωπικά τα προστατεύω με στάχτη η οποία πρέπει να ανανεώνεται έπειτα από βροχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή