Κολεός - Ωραίο φύλλο

Ο κολεός ή αλλιώς το ωραίο φύλλο χάρη στο όμορφο φύλλωμά του αποτελεί ιδανική επιλογή φυτού  για διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

Είδη-Ποικιλίες

O κολεός ο βλούμειος - Coleus blumei είναι πολυετές είδος που καλλιεργείται σαν ετήσιο. Φτάνει σε ύψος τα 40 εκατοστά και έχει καρδιόσχημα φύλλα διάφορων χρωμάτων, συνήθως ροζ με πράσινη παρυφή. Τα λουλούδια του δεν έχουν καμία διακοσμητική αξία και καλό θα είναι να κόβονται ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη του φυλλώματος.

Ο βερσαφέλτιος Coleus verschaffeltii έχει οδοντωτά, πορφυρόχρωμα και βελούδινα φύλλα με πράσινη παρυφή.

Τέλος, ο θυρσοειδής Coleus thyrsoideus φτάνει σε ύψος περίπου ένα μέτρο,  έχει καρδιόσχημα φύλλα και λουλούδια που ανοίγουν Νοέμβριο ως Μάρτιο.

Οι κολεοί φυτεύονται την άνοιξη. Μπορούν να πολλαπλασιαστούν με μοσχεύματα μήκους 8 εκατ. από μη ανθοφόρα κλαδιά όπως επίσης και με σπόρο το Μάρτη-Απρίλη.

Το κορυφολόγημα είναι μια εργασία που θα πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 βδομάδες ώστε να ευνοείται η παραγωγή νέων κλάδων.

Είναι γενικά ένα πολύ εύκολο στην περιποίηση του φυτό.Δεν αγαπάει τον ήλιο και σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες. 

Το τακτικό πότισμα είναι απαραίτητο καθώς αν ξεραθεί αργεί να επανέλθει. Προϋπόθεση βέβαια είναι να γίνεται καλή αποστραγγιση του νερού γιατί οι ρίζες του φυτού είναι ευαίσθητες στην υγρασία και μπορούν πολύ εύκολα να σαπίσουν.

Μπορούμε να το διατηρήσουμε για περισσότερο από ένα χρόνο αρκεί να το μεταχειριστούμε σαν φυτό εσωτερικού χώρου καθώς είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο και μπορεί να παγώσει μέσα σε ένα βράδυ το φθινόπωρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου