ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΙΜΕΡΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η Γερμανική επιτροπή ελέγχου Ελαιολάδου έχει βαθμολογήσει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο των Ιμέρων με 7 στα 9 χαρακτηρίζοντας τη γεύση του φρουτώδη, πικρή και πικάντικη, ενώ το ελαιόλαδο κατέκτησε το Αργυρό Βραβείο γεύσης στο 5o Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Αθήνα.


“η σταχτόχλωμη ελιά, η παιδοτρόφα, που ποτέ κανείς νέος ή γηραιός με χέρι εχθρικό θα σώσει ν’αφανίσει, γιατί απάνω της τα παντ’ανοιχτά ο Μόριος Δίας και η λαυκόφθαλμη Αθηνά έχουν τα μάτια”
(Σοφοκλής, Οιδίπους επί Κολωνώ)

Λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης και σε υψόμετρο 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, στις όχθες της λίμνης Πολυφύτου, του ποταμού Αλιάκμονα, βρίσκονται δυο οικισμοί, τα Ίμερα και η Αύρα. Κυριακή μεσημέρι, κάπου στις αρχές Δεκέμβρη, μας υποδέχτηκαν στη φιλόξενη Αύρα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιμέρων, κ. Παπαδόπουλος Δημήτρης, η γυναίκα του Σοφία και ο καλός μας φίλος Θεολόγος.

Το πρώτο πράγμα που μας έκανε εντύπωση ήταν η θερμοκρασία, η οποία είχε σκαρφαλώσει στους 18˚C, ενώ στα 20 χιλιόμετρα μακριά, στην πόλη της Κοζάνης, μετά βίας έφτανε στους 10˚C. Όπως ήταν λογικό, η συνέντευξη-συζήτηση ξεκίνησε από το γεωγραφική θέση και το μικροκλίμα της περιοχής, καταλήγοντας σύντομα στο πρώτο και βασικό συμπέρασμα. Η ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής, η σύσταση του εδάφους, η μεγάλη ηλιοφάνεια και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής, ευνοούν την παραγωγή ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.

Στην   κοινότητα   των   Ιμέρων   καλλιεργούνται   περίπου   2,000   στρέμματα ελαιόδεντρα, ενώ το ποσοστό σε νέες φυτεύσεις αυξάνεται ραγδαία, ίσως και κατά 10% ετησίως, τόσο στα Ίμερα, όσο και στην ευρύτερη παραλίμνια περιοχή.

Τα ελαιόδεντρα είναι κυρίως ποικιλίας Χαλκιδικής και Μεγάρων, ενώ παράλληλα καλλιεργούνται και οι ποικιλίες: Άμφισσας, Κορωνέικη, Πετροελιά και Καλαμών. Κάποιοι παραγωγοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού κ. Παπαδόπουλο, δοκίμασαν και Ισπανικές ποικιλίες αλλά χωρίς επιτυχία εξαιτίας του ψυχρού κλίματος κατά τους χειμερινούς μήνες. Η μεγαλύτερη ποσότητα της παραγωγής προορίζεται για ελαιοποίηση, ενώ περίπου το 1/3 (350 τόνοι ελιάς το 2016) διανέμονται στην ελληνική αγορά ως βρώσιμες.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελαιοκομίας στην περιοχή έπαιξε η κατασκευή σύγχρονου ελαιοτριβείου, οι εργασίες για το οποίο ολοκληρώθηκαν το 2006. Η υψηλή ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ελαιοτριβείου, καθώς και ο εμπλουτισμός του μέχρι και σήμερα με μηχανήματα νέας τεχνολογίας, αποτρέπουν τυχόν επιμόλυνση ή αλλοίωση του ελαιόλαδου, είτε στην υφή είτε στη γεύση. Ο ρόλος του ελαιοτριβείου είναι σημαντικός, εκτός των άλλων, και για τον έλεγχο του αριθμού των υπεροξειδίων. Πέρα από τη μέτρηση της ηλικίας του λαδιού, ο αριθμός αυτός μας επιτρέπει να αναλύσουμε αν ένα λάδι έχει αποθηκευτεί σωστά ή όχι. Οι μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές διασφαλίζουν τη σωστή αποθήκευση, με προστασία από το καταστροφικό οξυγόνο και θερμομόνωση για τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Η λάθος αποθήκευση επηρεάζει την ποιότητα του λαδιού, μειώνοντας την θρεπτική και κατ’ επέκταση και την αγοραστική του αξία.

Το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας του ελαιόλαδου στα Ίμερα κατατάσσεται στην κατηγορία του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου, καθώς διαθέτει πολύ χαμηλή οξύτητα, έως 0.35˚, με όριο το 0.8˚. Η οξύτητα αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητά του (όσο πιο πολλά τα λιπαρά οξέα, τόσο πιο υψηλή και η οξύτητα). Το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο αποτελεί την πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου με τέλειο άρωμα και γεύση. Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν προς κατανάλωση, αμέσως μόλις παραχθεί, ένα φυσικό χυμό και σύμμαχο για την υγεία μας. Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς.

Σύμφωνα με την Ελένη Μέλλιου, ερευνήτρια στο Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικού συνεργάτη του κέντρου ελαιόλαδου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει ένα ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ελαιοκανθάλης, μιας ουσίας που εμπεριέχεται στο ποιοτικό αυτό λάδι, η οποία αναστέλλει την ιβουπροφένη, το ένζυμο που αναστέλλεται επίσης από την ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η ελαιοκανθάλη προστατεύει αποτελεσματικά από τις θρομβώσεις και γενικότερα το καρδιαγγειακό σύστημα. Σε ημερίδα στα Σέρβια για το λάδι Ιμέρων, ο Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εκτενής μελέτες στο Ελληνικό ελαιόλαδο, μας διαβεβαίωσε πως το λάδι Ιμέρων είναι όντως ιδιαίτερα ποιοτικό, με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη σε σύγκριση με το γενικό μέσο όρο που συναντάμε στην υπόλοιπη χώρα.

Ένας ακόμη παράγοντας που αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του λαδιού είναι η απορρόφηση στο υπεριώδες. Η σταθερά Κ232 μας δείχνει πόσος χρόνος έχει μεσολαβήσει μεταξύ της συλλογής των ελιών και της παραγωγής του λαδιού (όσο μικρότερος ο χρόνος τόσο ποιοτικότερο το λάδι). Στο συνεταιρισμό των Ιμέρων ο χρόνος που μεσολαβεί περιορίζεται στον ελάχιστο δυνατό χρόνο (από 20 έως 40 ώρες). Η σταθερά Κ270 μας δείχνει πόσο φρέσκο είναι το λάδι (το λάδι του συνεταιρισμού Ιμέρων εξαντλείται ως φρέσκο, καθώς δεν υπάρχουν αποθέματα προηγούμενων χρόνων). Ο δείκτης ΚΔ μας δείχνει αν το λάδι έχει υποστεί ανάμειξη με άλλα ελαιόλαδα. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της προσήλωσης στην ποιότητα των παραγωγών του συνεταιρισμού είναι ότι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, στα Ίμερα δε συλλέγουνε ελιές που έχουν πέσει στο έδαφος. Οι ελιές που συλλέγονται βρίσκονται αυστηρά πάνω στα δέντρα.

Αν και η ελαιοκαλλιέργεια καλύπτει περίπου το 20% της καλλιεργούμενης έκτασης της χώρας, μόνο το 25% των εξαγωγών λαδιού είναι τυποποιημένο. Ο συνεταιρισμός Ιμέρων, σε αντίθεση με τους περισσότερους ανά την Ελλάδα, έχει ήδη πάρει άδεια για τη δημιουργία τυποποιητηρίου και αναμένεται να δημιουργηθεί στο εγγύς μέλλον. Σύντομα οι ελαιοπαραγωγοί των Ιμέρων θα είναι σε θέση να τυποποιήσουν και να εμφιαλώσουν ελαιόλαδο σε συσκευασίες των 250ml, 500ml, 1lt και 5lt, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.


Οι υπόλοιπες κατηγορίες λαδιού, είναι:
·         Παρθένο ελαιόλαδο
Φυσικό ελαιόλαδο με ευχάριστη γεύση και οσμή, και οξύτητα 2˚.
·         Ελαιόλαδο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα
Ευχάριστη γεύση και οσμή και οξύτητα που δε ξεπερνά το 1˚.
·         Πυρηνέλαιο
Ανάμειξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου από τον πυρήνα της ελιάς και παρθένου ελαιόλαδου, με οξύτητα που δε ξεπερνά το 1˚. Ιδανικό για τηγάνισμα (αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες).
·         Αγουρέλαιο
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του πρώτου καρπού της ελιάς. Διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα και συλλέγεται από τις καλύτερες ελιές, αλλά έχει διάρκεια ζωής 9 μήνες.
·         Βιολογικό
Με έγκριση και πιστοποίηση από αναγνωρισμένους οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης.
·         Αρωματικό
Ελαιόλαδο εμποτισμένο με μπαχαρικά, βότανα, φυτά ή λαχανικά.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Γραφείο ελαιοτριβείου 2464022131,

Πρόεδρος Συνεταιρισμού 6979579821

Πηγή TOGETHER FREE PRESS Δυτ. Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου