Τα σκόρδα του Νεόφυτου...

Νέας κοπής αγρότης, με φαντασία, μεράκι και όρεξη για δουλειά, ο Νεόφυτος Αγγελίδης από την Πτελέα Κοζάνης παράγει σκόρδα υψηλής ποιότητας.

Το σκόρδο είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν παγκοσμίως, με κέντρο καταγωγής του την Κεντρική Ασία και τη Μεσόγειο, γνωστό από τα αρχαία χρόνια για την εξαιρετική οσμή και γεύση του βολβού του, καθιστώντας το ως απαραίτητο καρύκευμα σε διάφορα φαγητά.

Παράλληλα με τη διατροφική του χρήση, το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα ευρέως για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με Πανελλήνιο Φορέα Υγείας, τα ενεργά συστατικά και οι ενώσεις θείου του σκόρδου, κυρίως η ουσία αλισίνη, συντελούν στη μείωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν αντιυπερτασική δράση και νεοπλασματική επίδραση.

Στα ιδιαίτερα για την παραγωγή σκόρδου χώματα της Πτελέας, σε ξερικά χωράφια και με παραδοσιακές καλλιεργητικές μεθόδους με ρίζες στην εποχή της Τουρκοκρατίας, ο Νεόφυτος παράγει και προσθέτει τις προσωπικές του πινελιές, περνώντας επιτυχώς από την από την παραδοσιακή στη σύγχρονη γεωργία.

Σπόροι διατηρημένοι από γενιά σε γενιά, με περισυλλογή των ίδιων σπόρων από τα ίδια χωράφια, κρύβουν τα μυστικά αιώνων, καθώς περιέχουν διπλάσια σε ποσότητα αλισίνη από τα κοινά σκόρδα.

Το φυτό είναι μονοετές βολβώδες, ποώδες και μονοκοτυλήδονο, με λογχοειδή, επίπεδα, πράσινα φύλλα και ψευδοστέλεχος που σχηματίζεται από τα φύλλα. Τα ανθικά στελέχη παράγουν εναέρια βολβίδια που χρησιμοποιούνται για πολλαπλασιασμό. Ο βολβός περιβάλλεται από φύλλα και εσωτερικά περιέχει σκελίδες. Οι θυσσανώδεις ρίζες του αναπτύσσονται επιφανειακά.

Το έδαφος πρέπει να είναι καλά αποστραγγιζόµενο, γόνιµο, βάθους τουλάχιστον 45-60 εκ. και πλούσιο σε οργανική ουσία. Υγρά εδάφη κατά την περίοδο της βολβοποίησης µέχρι την ωρίµανση, συντελούν στο να σαπίσει ο βολβός.

Η σπορά γίνεται μέσα Οκτωβρίου και η συγκομιδή μέσα Ιουνίου. Ακολουθώντας σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, η χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και φυσικών πόρων είναι λελογισμένη, αποτρέποντας τυχόν υπολείμματα στο τελικό προϊόν. Όταν το σκόρδο συγκομισθεί απλώνεται σε παλέτες για να ξεραθεί (25 μέρες στον ήλιο) χωρίς να βραχεί, καθαρίζεται, κόβονται τα «μουστάκια», πλέκονται σε παραδοσιακές αρμαθιές και συντηρούνται σε σκιερές αποθήκες.

Κάποια σκόρδα πωλούνται ως βολβοί συσκευασμένοι σε δίχτυ, ενώ μια μεγάλη ποσότητα πωλείται ως πάστα. Αυτά που προορίζονται για πάστα αποφλοιώνονται και η μετέπειτα μετατροπή τους επιτυγχάνεται με μια παραδοσιακή συνταγή που αναγράφεται στο βαζάκι. Το προϊόν διαθέτει HACCP και ISO. Τα βάζα είναι παστεριωμένα χωρίς πρόσθετα συντηρητικά.

Προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική αλυσίνη, το σκόρδο πρέπει να συνθλιβεί. Με τη μεταποίηση η οικογένεια Αγγελίδη κατάφερε να δώσει υπεραξία στο τελικό προϊόν πετυχαίνοντας ακριβώς αυτό, να παραδώσει το σκόρδο σε πάστα, στην επιθυμητή δηλαδή για διατροφικούς και φαρμακευτικούς λόγους μορφή του.

Τα σκόρδα του Νεόφυτου διανέμονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχει εντεινόμενο ενδιαφέρον και στο εξωτερικό. Μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα  του Νεόφυτου σε κάθε πόλη της Μακεδονίας, σε τοπικά παντοπωλεία, ντελικατέσεν, καθώς και σε μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ.


Για τυχόν πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε το Νεόφυτο στο τηλέφωνο 6972088828.

Πηγή TOGETHER FREE PRESS Δυτ. Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου