Ζαμιοκούλκας - Zamioculcas zamifolia

Ο ζαμιοκούλκας (Zamioculcas zamifolia) είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου.
  
Είναι πολυετές τροπικό φυτό της Αφρικής και ανήκει στην οικογένεια Araceae. Είναι βραδείας ανάπτυξης φυτό και μπορεί να φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο. Θεωρείται ανθόφυτο, αν και πρέπει να περάσουν 3-4 χρόνια μέχρι την εμφάνιση του άνθους.  
 
Χαρακτηριστικό του φυτού είναι τα σκούρα, βαθυπράσινα,σαρκώδη και γυαλιστερά φύλλα του.

Φροντίδα φυτού

Θερμοκρασία-Φωτισμός
Ο ζαμιοκούλκας μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμοκρασία 16-18 C το χειμώνα, αλλά δεν αντέχει κάτω από 10-12 C. Αναπτύσσεται καλύτερα σε διάχυτο φως, αλλά μπορεί να επιβιώσει και σε σκιερά σημεία. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στα φύλλα.

Πότισμα
Θέλει αραιό πότισμα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και σχεδόν καθόλου το χειμώνα. Μπορεί να αντέξει σε μεγάλες περιόδους ξηρασίας.αλλά για την καλή διατήρηση του φυτού θα πρέπει να ποτίζεται περίπου κάθε 30 μέρες ανάλογα με την ατμοσφαιρική υγρασία του χώρου. Σε συνθήκες περίσσιας υγρασίας το φυτό οδηγείται σε σήψη.

Λίπανση
Για τη διατήρηση της ζωηρότητας του φυτού καλό είναι να εφαρμόζεται επιφανειακή λίπανση σε κάθε δεύτερο πότισμα.
 
Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται την άνοιξη, με διαίρεση των κονδύλων αλλά και με μοσχεύματα φύλλων.

Ασθένειες - Φυσιολογικά προβλήματα
Είναι ανθεκτικό φυτό σε ασθένειες. Σε συνθήκες όμως ξηρού αέρα μπορεί να εμφανιστούν προσβολές από ακάρεα με συνέπεια να κιτρινίσουν τα φύλλα του φυτού και τελικά να πέσουν.
Συνηθέστερο πρόβλημα αποτελεί η υπερβολική υγρασία γι' αυτό και η καλή αποστράγγιση είναι απαραίτητη. 
Επίσης, τα στηρίγματα που τοποθετούνται στα φυτά μπορεί να τραυματίσουν τους κονδύλους γι αυτό και είναι προτιμότερο οι βλαστοί που λυγίζουν λόγο του βάρους τους, να κόβονται.


Ο ζαμιοκούλκας είναι φυτό ιδιαίτερης διακοσμητικής αξίας και αυτό που το κάνει ξεχωριστό και  προτιμάται πολύ σε επαγγελματικούς χώρους είναι το ότι χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα.

5 σχόλια:

  1. το φυτο μου εβγαλε στο χωμα πολυ ψιλά μυγάκια. Πως τα διώχνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με κανελα σε σκονη στο χωμα. Ριξε αφοβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κιτρινίζουν τα φυλλα του και μετά πεφτουν. Τι να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόλις το πήρα, η γλάστρα είναι έτοιμη να σπάσει γιατί φαίνεται θέλει μεγαλύτερη. Να του αλλάξω γλάστρα αυτήν την εποχή? Τι χώμα να πάρω? Πόσο μεγαλύτερη γλάστρα να πάρω? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή