Ποιες ασθένειες προσβάλλουν την πατάτα


PDF


Για όλος τους επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας που εντοπίζονται στην καλλιέργεια της πατάτας ενημερώνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τους γεωπόνους του Κέντρου, όσοι καλλιεργητές διαπιστώσουν έστω και κάποια από τα συμπτώματα των ασθενειών που πλήττουν την πατάτα, καλούνται να ενημερώσουν άμεσα το Περιφερειακό Κέντρο (στο τηλ. 2810-224948) ή τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην καλλιέργεια της πατάτας μπορούν να εμφανιστούν οι παρακάτω επιβλαβείς οργανισμοί:
Η ασθένεια της καστανής σήψης
Προκαλείται από το βακτήριο Ralstonia solanacearum. Το φυτό μπορεί αρχικά να εμφανίζει μάρανση στα κορυφαία φύλλα των βλαστών κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας, που υποχωρεί κατά τη νύχτα. Σύντομα ο μαρασμός καθίσταται μη αναστρέψιμος και οδηγεί στο θάνατο του φυτού. Χαρακτηριστικά συμπτώματα προσβολής εμφανίζονται στους κονδύλους.
Σε εγκάρσια τομή του κονδύλου παρατηρείται κίτρινος έως ανοικτός καστανός μεταχρωματισμός του δακτυλίου των αγγείων και βακτηριακή εξίδρωση μετά από συμπίεση του κονδύλου με τα δάχτυλα. Η διασπορά του μολύσματος γίνεται κυρίως από μολυσμένο πατατόσπορο, μολυσμένα υπολείμματα καλλιέργειας, με τις καλλιεργητικές εργασίες, με μολυσμένα επιφανειακά νερά και μολυσμένα ζιζάνια ξενιστές. Η ασθένεια δεν αντιμετωπίζεται με χημικά μέσα και προσβάλλει φυτά τομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, αραχίδας και διάφορα ζιζάνια όπως αγριοτομάτα, τάτουλα, στίφνο. Το παθογόνο έχει διαπιστωθεί στην Ελλάδα.

Η ασθένεια της Δακτυλιωτής Σήψης
Προκαλείται από το βακτήριο Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus. Αρχικά παρατηρείται βραδεία μάρανση στα κατώτερα φύλλα τα οποία καρουλιάζουν και συστρέφονται προς τα πάνω. Χαρακτηριστικά συμπτώματα προσβολής εμφανίζονται και στους κονδύλους, όπου σε εγκάρσια τομή μπορεί να παρατηρηθεί καστανός μεταχρωματισμός του δακτυλίου των αγγείων και βακτηριακή εξίδρωση τυρώδους υφής.
Η διασπορά του μολύσματος γίνεται κυρίως με μολυσμένο πατατόσπορο, μολυσμένα υπολείμματα καλλιέργειας, καλλιεργητικές εργασίες, με τη βόσκηση, από μολυσμένα επιφανειακά νερά και μολυσμένα ζιζάνια ξενιστές. Ο τεμαχισμός του πατατόσπορου συμβάλλει ουσιαστικά στη διάδοση του βακτηρίου. Αντιμετώπιση της ασθένειας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με προληπτικά μέτρα: χρήση πιστοποιημένου πατατόσπορου, αποφυγή τεμαχισμού του πατατόσπορου, αποφυγή χρήσης μολυσμένων αγρών, σωστή απολύμανση των εργαλείων, μηχανημάτων, αποθηκών, αλλά και εφαρμογή αμειψισποράς 3 ετών (χωρίς σολανώδη-ζαχαρότευτλα) και καταστροφή των φυτών-ξενιστών στα μολυσμένα χωράφια. Το παθογόνο έχει διαπιστωθεί στην Ελλάδα.

Η ασθένεια της καρκίνωσης

Προκαλείται από το μύκητα εδάφους Synchytrium endobioticum. Το παθογόνο δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου. Προσβάλλονται κυρίως οι κόνδυλοι, οι στόλονες και οι βάσεις των στελεχών και δημιουργούνται χαρακτηριστικοί μαλακοί και σπογγώδεις όγκοι. Οι όγκοι στους κονδύλους έχουν όψη κεφαλής κουνουπιδιού.
Η διασπορά γίνεται κυρίως με τη φύτευση μολυσμένου πατατόσπορου, με τη μεταφορά μολυσμένου εδάφους κατά τις καλλιεργητικές φροντίδες και με την κοπριά των ζώων που τρέφονται με μολυσμένους κονδύλους. Η εκδήλωση της ασθένειας ευνοείται από υψηλή εδαφική υγρασία και θερμοκρασία μεγαλύτερη των 8OC και δεν αντιμετωπίζεται με χημικά μέσα, ενώ ο μύκητας μπορεί να επιβιώσει στο έδαφος για περισσότερα από 30 χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο γίνονται προσπάθειες για να χρησιμοποιηθούν ανθεκτικές ποικιλίες στις περιοχές που υπάρχει το παθογόνο. Το  παθογόνο έχει διαπιστωθεί στην Ελλάδα.

Σκαθάρια Epitrix spp
Τα έντομα των ειδών Epitrix spp (Coleoptera: Chrysomelidae) είναι πολύ μικρά σκαθάρια μεγέθους περίπου 2 mm. Τα ενήλικα άτομα τρέφονται από το φύλλωμα προκαλώντας μικρές τρύπες, ενώ οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν το ριζικό σύστημα και τους κονδύλους. Στους κονδύλους ορύσσουν επιδερμικές κυματοειδείς στοές. Τα συμπτώματα στους κονδύλους μοιάζουν με αυτά που προκαλούν οι προνύμφες της Φθοριμαίας.
Η διασπορά των εντόμων γίνεται κυρίως με το χώμα που μεταφέρεται με τον πατατόσπορο και την πατάτα φαγητού. Τα σκαθάρια των ειδών Epitrix spp μπορεί να προσβάλλουν και άλλες καλλιέργειες όπως της τομάτας, της μελιτζάνας και πολλά είδη ζιζανίων. Έντομα των ειδών Epitrix spp. δεν έχουν διαπιστωθεί στην Ελλάδα.

Το Ιοειδές των ατρακτοειδών κονδύλων της πατάτας (Potato Spindle Tuber Viroid)
Τα μολυσμένα φυτά πατάτας παρουσιάζουν καθηλωμένη ανάπτυξη και το φύλλωμα μπορεί να έχει μικρά και παραμορφωμένα φύλλα. Μετά από μερικές γενεές οι κόνδυλοι έχουν πιο εμφανή συμπτώματα, οι οποίοι είναι μικροί, παραμορφωμένοι και παρουσιάζουν ατρακτοειδή, κυλινδρική μορφή.
Το ιοειδές είναι πολύ μολυσματικό και μεταδίδεται μηχανικά με την επαφή των φυτών με μολυσμένα εργαλεία, με τον εμβολιασμό, με το αγενές πολλαπλασιαστικό υλικό και με το μολυσμένο σπόρο. Προσβάλλει και την καλλιέργεια της τομάτας και έχει ξενιστές καλλωπιστικά φυτά της οικογένειας Solanaceae, όπως φυτά του γένους Brugmansia Pers. spp (τρομπέτα των αγγέλων) και το είδος Solanum jasminoides Paxton. Το ιοειδές δεν έχει διαπιστωθεί στην Ελλάδα.


πηγη Agronews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου