Καλαθέα

Πηγή εικόνας gardenguide.gr
Η καλαθέα διαθέτει όμορφο φύλλωμα με ευδιάκριτες ραβδώσεις, ενω στο σκοτάδι τα φύλλα της κλίνουν και αλλάζουν στάση.
Είναι φυτό εσωτερικού χώρου και η πιό γνωστή ποικιλία είναι η Makoyana με όμορφα κατακόρυφα φύλλα, καστανόχρωμους μίσχους και η επιφάνεια της καλύπτει διάφορες πράσινες πτυχώσεις.
Το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος και το ένα μέτρο.
Το καλοκαίρι ανθίζει αλλά καλλιεργείται κυρίως για το έντονο διακοσμητικό φύλλωμα του.
Με την κατάλληλη φροντίδα το φυτό μπορεί να διατηρηθεί για πολλα χρόνια.
Θέλει αρκετή ατμοσφαιρική υγρασία και συχνό ψέκασμα στα φύλλα (το χειμώνα 2-3 φορες την εβδομάδα είναι αρκετό και το καλοκαίρι καθημερινό) , μέτριο φωτισμό και η ιδανική θερμοκρασία είναι 18 C.Μπορεί να αντέξει ως τους 10 C αλλα σ'αυτη την περίπτωση θα πρέπει να μετριαστεί το πότισμα.
Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κρύο τα φύλλα του φυτού κατσαρώνουν και μαραίνονται.Σ'αυτη την περίπτωση αυξάνουμε σταδιακά το πότισμα  και μεταφέρουμε το φυτό σε θερμότερο χώρο. Αν δούμε τα φυλλα του φυτού να ξεθωριάζουν αυτο σημαίνει οτι το φυτό δέχεται πολύ άμεσο ηλιακό φως και το μεταφέρουμε σε σκιερότερο χώρο.Επίσης για να επανέλθει το χρώμα του φυλλώματος μπορούμε να του χορηγήσουμε λίγο λίπασμα. Τέλος, αν δούμε συμπτώματα όπως φυλλα ξεθωριασμένα με ιστους αράχνης στην κάτω επιφάνεια των φύλλων αυτό είναι ένδειξη οτι το φυτό μας έχει προσβληθεί από τετράνυχο και χρειάζεται ψεκασμός με ακαρεοκτόνο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου