Στέβια

Η στέβια (stevia rebaudiana) προέρχεται από τη Λατινική Αμερική ( Παραγουάη). Είναι πολυετές, ποώδες φυτό και φτάνει σε ύψος στα 60 εκατοστά. Επειδή είναι ευαίσθητο φυτό σε χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο σαν μονοετές ανοιξιάτικο φυτό.
Η στέβια ως εναλλακτική καλλιέργεια μπορεί να αντικαταστήσει συμβατικές και προβληματικές καλλιέργειες.
Η καλλιέργεια της μοιάζει πολύ ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και την τεχνική καλλιέργειας με αυτή του καπνού με τη διαφορά ότι έχει λιγότερες απαιτήσεις σε άρδευση και λίπανση. Φυτρώνει σε αμμώδες μικρής γονιμότητας εδάφη παραπόταμων περιοχών με ελαφρά όξινο pH.
Τα νεαρά φυτά παράγονται σε σπορεία Φεβρουάριο- Μάρτιο και μεταφυτεύονται τέλη Απριλίου ως αρχές Μαΐου. Εκατό μέρες από τη μεταφύτευση και λίγο πριν από την άνθηση κόβεται, ξηραίνεται στον ίσκιο και γίνεται αποφύλλωση.
Από πειραματικές έρευνες διαπιστώθηκε οτι η στέβια δεν προσβάλλεται από ασθένειες και εχθρούς και έτσι μπορεί να καλλιεργηθεί και βιολογικά.
Από ένα στρέμμα στεβιας μπορούμε να πάρουμε 30-50 κιλά στεβιοσίδη ( φυσική κρυσταλλική ουσία στα φύλλα για την οποία και γίνεται κυρίως η καλλιέργεια ), 10 κιλά χρωροοφύλλη,φυτοστερόλες ενω από τα πράσινα στελέχη μπορεί να παραχθεί κυτταρίνη . Με ζύμωση παράγονται περίπου 10-12 γιββεριλλίνη (φυτορμόνη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου