Τουλίπα


Η τουλίπα είναι βολβώδες φυτό και μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 60 εκ.(ανάλογα με την ποικιλία).  Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με βολβούς και βολβίδια τα οποία προέρχονται από το μητρικό βολβό.

Έδαφος
Αναπτύσσεται σε όλα σχεδόν τα εδάφη, αλλά ευδοκιμεί στα ελαφρά αμμοπηλώδη  και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία εδάφη.  Η οργανική ουσία (τυρφη-φυλλόχωμα-κοπριά) βοηθά τα φυτά να αποκτήσουν πλούσιο φύλλωμα και ζωηρά άνθη.  





Φύτευση-άρδευση
Το βάθος φύτευσης εξαρτάται από δύο παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με το μέγεθος του βολβού και ο δεύτερος με τη σύσταση του εδάφους. Γενικός κανόνας είναι ότι σε ελαφρά εδάφη (αμμοπηλώδη) η φύτευση των βολβών γίνεται βαθύτερα από ότι σε βαριά εδάφη. Κανονικές αρδεύσεις και βοτανίσματα είναι αναγκαία για να επιτευχθεί ζωηρή βλάστηση και ανθοφορία. Η άρδευση πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και με άφθονο νερό. Κατά την περίοδο της άνθησης οι ανάγκες άρδευσης αυξάνονται ενώ τα ποτίσματα πρέπει να συνεχίζονται και μετά το τέλος της άνθησης, μέχρι να ξεραθούν τα φύλλα φυσιολογικά..

Λίπανση
Για την κανονική ανάπτυξη των βολβών απαιτείται να υπάρχει στο έδαφος η σωστή αναλογία N-P-K. Μεγάλη ποσότητα αζώτου στο έδαφος μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην ανάπτυξη των βολβών και να επηρεάσει την άνθηση. Γενικά όσο μικρότεροι είναι οι βολβοί τόσο περισσότερη λίπανση απαιτείται.  Συνήθως ικανοποιητική θεωρείται μια λίπανση N-P-K 1-1-2 ή 1-2-2. 

Άνθηση
Υπάρχει θερμοπεριοδικός κύκλος σε κάθε έτος. Απαιτούνται εναλλαγή υψηλών –χαμηλών –υψηλών θερμοκρασιών.  Στους κήπους μετά την άνθηση κόβεται το ανθικό στέλεχος και αφήνονται μόνο τα φύλλα που αργότερα κιτρινίζουν και ξεραίνονται. Τότε εκριζόνονται οι βολβοί, καθαρίζονται και αποθηκεύονται σε ξερό και καλά αεριζόμενο χώρο. 

Επίδαση της θερμοκρασίας
Η τουλίπα είναι πολύ ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και υποφέρει από θερμά κλίματα και γι αυτό θα πρέπει να καλλιεργείται σε βόρεια και ψυχρά εδάφη.

Φυσιολογικά προβλήματα – Εχθροί - Ασθένειες
Η αποβολή των άνθεων ευνοείται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας
Οι αφίδες προσβάλουν τα φύλλα και τα άνθη και μπορεί να μεταφέρουν και διάφορες ιώσεις. Συνίσταται να γίνεται ψεκασμός με διασυστηματικά εντομοκτόνα.
Ο άνθρακας προσβάλει προσβάλλει κυρίως άνθη. Η σκωρίαση προκαλεί κίτρινες κηλίδες και στις δυο επιφάνειες των φύλλων. Η φαιά σήψη προσβάλλει βολβούς, φύλλα και άνθη. Η σκληροτίνια σχηματίζει καφέ κηλίδες στα φύλλα και τέλος οι ιώσεις που κυρίως μεταφέρονται με τις αφίδες προσβάλλουν τα φύλλα και τα άνθη.

Ποικιλίες
Έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες ποικιλίες τουλίπας με υβριδισμό. Οι σημαντικότερες ποικιλίες είναι η Appeldroorn και η Golden Appeldroorn. Αυτό που χαρακτηρίζει και τις ανωτέρω ποικιλίες είναι το ότι δεν παρουσιάζουν πρόβλημα άνθησης και παράγουν καλής ποιότητας άνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου