Βασιλικός

Tαξινόμηση:
Ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae (Labiatae) Χειλανθή και
στο είδος Οcimum basilicum. Yπάρχουν πολλές ποικιλίες και υβρίδια, που οφείλονται στην εύκολη διασταύρωση και τον πολυμορφισμό (λεπτόφυλλος, πλατύφυλλος, αραιόφυλλος, συμπαγής, πράσινος, κόκκινος κτλ.).

Περιγραφή φυτού:
Είναι φυτό μονοετές, ύψους αναλόγως της ποικιλίας, 20-80 εκ. Έχει φύλλα αντίθετα και άνθη λευκά ή λευκορόδινα, τα
οποία σχηματίζουν ακραίο στάχυ. Υπάρχει και μία ποικιλία, γνωστή ως Αθάνατη, η οποία είναι πολυετής.

Εδαφοκλιματολογικές συνθήκες:
Ευδοκιμεί σε χωράφια μέσης σύστασης, πλούσια, ποτιστικά, με καλή αποστράγγιση. Ο βασιλικός, κατά την
περίοδο του χειμώνα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, καταστρέφεται. Οι πιο ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξή του είναι αυτές που κυμαίνονται γύρω στους 22°-30° Κελσίου.

Πολλαπλασιασμός: Γίνεται με σπόρο.

Εποχή και τρόπος φύτευσης:
Ο βασιλικός μεταφυτεύεται από τα σπορεία όταν έχει ύψος 10 εκ. περίπου, από τα μέσα Απριλίου μέχρι τα μέσα Μ α ΐου. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι: μεταξύ των γραμμών 45-50 εκ. και πάνω στη γραμμή, από φυτό σε φυτό, πάλι 45-50 εκ.

Εποχή Άνθησης : Ιούνιος - Αύγουστος .

Καλλιεργητικές φροντίδες
α) Καταπολέμηση ζιζανίων: Λόγω του ότι ο βασιλικός είναι επιπολαιόριζο φυτό δεν πρέπει να γίνονται πολλά σκαλίσματα, διότι καταστρέφεται μεγάλο μέρος του ριζικού του συστήματος. Είναι προτιμότερο να γίνονται βοτανίσματα.
Τα προφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται είναι το Λινιούρ ο ν, Ναπροπαμάιτ, Οξανταϊαζόν κτλ. Τα μεταφυτρωτικά είναι το Μπεν τ α ζ ό ν, Πιριντέιν κτλ. Για τα πολυετή αγροστώδη χρησιμοποιούνται τα ζιζανιοκτόνα Φιουζιλέιτ, Γκάλαντ, Λέιζερ κ.ά.
β) Συλλογή: Το φυτό συλλέγεται όταν βρίσκεται στην πλήρη άνθηση, κόβοντας ολόκληρο το φυτό σε ύψος 10 εκ. από το έδαφος ή κόβοντας τις ανθοφόρες κορυφές. Στην πρώτη περίπτωση γίνονται 3-4 συλλογές και στη δεύτερη 6-7 συλλογές.
γ) Άρδευση: Ο βασιλικός θεωρείται ποτιστική καλλιέργεια και αρδεύεται αναλόγως του εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών, κάθε 4-5 μέρες. Για τον έλεγχο της άρδευσης θα πρέπει να εφαρμόζεται βελτ ι ω μ ένο σύστημα άρ δ ε υ σ η ς .
δ) Λίπανση: Εάν δεν υπάρχει χημική ανάλυση εδάφους, η οποία να αποτελέσει τη βάση της ορθολογιστικής λίπανσης, τότε γίνεται μια βασική λίπανση με τον τύπο λιπάσματος 20-10-10 σε ποσότητα 50 κιλών κατά δεκάριο και μετά από κάθε εκκοπή δίνονται 25-30 κιλά κατά δεκάριο Θειϊκής Αμμωνίας (21-0-0).

Ιδιότητες: 
Τονωτικό στομάχου, αντιφυσητικό, γαλακτογόνο, διουρητικό,ευστόμαχο, σπασμολυτικό, ορεκτικό, εμμηναγωγικό, διώχνει τους νευρικούς πονοκεφάλους, βοηθά την αδύνατη μνήμη και τη νευρική αϋπνία κ.ά.

Χρήση:
Χρησιμοποιείται ως τσάι (φρέσκος και ξηρός), στις σαλάτες(φρέσκος), και το αιθέριο έλαιό του στην αρωματοποιία, φαρμακοποιία και σαπωνοποιία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου