ΡΟΔΙΑ


Η ροδιά ( Punica granatum L.) είναι μια καλλιέργεια με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης καθώς η Ελληνική αγορά εισάγει σήμερα μεγάλες ποσότητες (κυρίως από την Τουρκία, το Ιράν, την Ινδία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ) προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της.
Είναι φυτό από το οποίο παράγονται 475 διαφορετικά προϊόντα.

Απαιτήσεις-αποδόσεις καλλιέργειας ροδιας
Το κλίμα που ευδοκιμεί καλύτερα η ροδιά είναι το υποτροπικό.Η θερμοκρασία κατα τη διάρκεια του χειμώνα δεν θα πρέπει να πέφτει κατω απο -12 C.  Ιδιαιτερη προσοχή θελει κατα το φούσκωμα των οφθαλμών την άνοιξη γιατι μπορει να πάθει μεγάλες ζημιές .

 Έχει μικρές απαιτήσεις σε εισροές (φάρμακα, λιπάσματα) και μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα.Η λίπανση θα πρέπει να γίνεται σε συνάρτηση με τη χημική ανάλυση του εδάφους.Συνήθως μια λίπανση της τάξεως των 250-300 γρ αζώτου /δεντρο/ετος και 150-200 γρ καλίου και φωσφόρου ειναι ικανοποιητική.
Οι μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις επιτυγχάνονται σε εδάφη πλούσια, βαθιά, με pH από 5.5 έως 7, που αρδεύονται συχνά.

Η παραγωγική ζωή μίας φυτείας ροδιάς υπολογίζεται σε 25-30 έτη. Η καρποφορία ξεκινά από το 3ο ή το 4ο έτος και φθάνει στην κορύφωση της παραγωγής στο 7ο – 8ο έτος.Το φύτεμα των δενδρυλλίων γίνεται με δενδρύλλια ηλικίας δύο ετών στο τέλος του χειμώνα.Συνήθως στο στρέμμα φυτεύονται 50-100 δεντρα σε τετοιες αποστασεις ωστε να διευκολύνονται οι διάφορες εργασίες συντηρήσεως της φυτείας.
Η απόδοση ανα δεντο είναι μεταξύ 40-50 κιλών και ανά στρέμμα κυμαίνεται από 2.5 – 3,0 τόνους.
Η συγκομιδή των καρπών γίνεται 2-5 φορές μέσα στην καλλιεργητική περίοδο και γίνεται τέλη Σεπτεμβρίου έως μέσα Οκτωβρίου.

Το κόστος εγκατάστασης ενός στρέμματος ανέρχεται περίπου στα 600 ευρώ με το καθαρό εισόδημα να κυμαίνεται σε 1.000 – 1.200 ευρώ ανά στρέμμα.

Ποικιλίες ροδιάς
Οι ποικιλίες της ροδιάς ανάλογα με την περιεκτικότητα του χυμού τους σε οξέα χωρίζονται σε γλυκές, ημίγλυκες και ξινές. Η πλέον δημοφιλής ποικιλία στην Ελληνική επικράτεια είναι η Αμερικάνικη ποικιλία wonderful που αποτελεί την γνωστότερη ποικιλία παγκοσμίως.

Προβλήματα φυσιολογίας ροδιάς
Το σημαντικότερο πρόβλημα της εμπορικής καλλιέργειας της ροδιάς είναι το σχίσιμο των καρπών το οποίο και μπορεί να οφείλεται σε μεγάλη διακύμανση μεταξύ ημερήσιας και νυχτερινής θερμοκρασίας, απότομες εναλλαγές της εδαφικής υγρασίας, στην καθυστέρηση της συγκομιδής,  σε τις προσβολές από έντομα και ασθένειες καθώς και την έλλειψη βορίου σε νεαρούς καρπούς.Επίσης ορισμένες ποικιλίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθιάια στο σχίσιμο των καρπών.

Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί καρπόπτωση η οποία συνήθως μπορεί να οφείλεται στις υπερβολικές αρδεύσεις, αζωτούχες λιπάνσεις, στην εναλλαγή ξηρασίας με πλούσιες αρδεύσεις ή βροχές καθώς και από προσβολές εντόμων.

Για τη μειωμένη καρπόδεση τα κυριότερα αίτια είναι  η αυξημένη υγρασία στο έδαφος, η υπερβολική αζωτούχος λίπανση, η έλλειψη αζώτου και το υπερβολικό κλάδεμα.

Συγκομιδή καρπών
Η συγκομιδή των ρόδων γίνεται κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου εως αρχές Οκτωβρίου, οταν ο καρπός είναι ώριμος και έχει αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρώμα η επιδερμίδα του (ανάλογα με την ποικιλία) .
Η συλλογή γίνεται με αποκοπή του ποδίσκου σε μήκος 0,5 εκατ με το χερι και με τη βοήθεια ειδικής ψαλίδας.
    
Συντήρηση καρπών
Οι καρποί μπορούν να συντηρηθούν εως και 7 μήνες στους 1-5 C και σε 85-90% σχετική υγρασία. Εαν η σχετική υγρασία αυξηθεί περα απο 95%, τότε η συντήρηση των καρπών μειώνεται στους 2 μήνες. Κατα το σταδιο της συντήρησης οι καρποί γίνονται περισσότερο χυμώδες και αρωματικοί.
Οι σπόροι ροδιάς επίσης μπορούν να καταξυχθούν και να συντηρηθούν έτσι  εως και 6 μήνες. Πριν καταψυχθούν οι σπόροι τοποθετούνται σε ενα δοχείο όπου και παγώνονται μέχρι να στερεωθουν και στη συνέχεια πακετάρονται και καταψύχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου