ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΙΜΕΡΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η Γερμανική επιτροπή ελέγχου Ελαιολάδου έχει βαθμολογήσει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο των Ιμέρων με 7 στα 9 χαρακτηρίζοντας τη γεύση του φρουτώδη, πικρή και πικάντικη, ενώ το ελαιόλαδο κατέκτησε το Αργυρό Βραβείο γεύσης στο 5o Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Αθήνα.


“η σταχτόχλωμη ελιά, η παιδοτρόφα, που ποτέ κανείς νέος ή γηραιός με χέρι εχθρικό θα σώσει ν’αφανίσει, γιατί απάνω της τα παντ’ανοιχτά ο Μόριος Δίας και η λαυκόφθαλμη Αθηνά έχουν τα μάτια”
(Σοφοκλής, Οιδίπους επί Κολωνώ)

Λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης και σε υψόμετρο 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, στις όχθες της λίμνης Πολυφύτου, του ποταμού Αλιάκμονα, βρίσκονται δυο οικισμοί, τα Ίμερα και η Αύρα. Κυριακή μεσημέρι, κάπου στις αρχές Δεκέμβρη, μας υποδέχτηκαν στη φιλόξενη Αύρα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιμέρων, κ. Παπαδόπουλος Δημήτρης, η γυναίκα του Σοφία και ο καλός μας φίλος Θεολόγος.

Το πρώτο πράγμα που μας έκανε εντύπωση ήταν η θερμοκρασία, η οποία είχε σκαρφαλώσει στους 18˚C, ενώ στα 20 χιλιόμετρα μακριά, στην πόλη της Κοζάνης, μετά βίας έφτανε στους 10˚C. Όπως ήταν λογικό, η συνέντευξη-συζήτηση ξεκίνησε από το γεωγραφική θέση και το μικροκλίμα της περιοχής, καταλήγοντας σύντομα στο πρώτο και βασικό συμπέρασμα. Η ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής, η σύσταση του εδάφους, η μεγάλη ηλιοφάνεια και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής, ευνοούν την παραγωγή ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.

Στην   κοινότητα   των   Ιμέρων   καλλιεργούνται   περίπου   2,000   στρέμματα ελαιόδεντρα, ενώ το ποσοστό σε νέες φυτεύσεις αυξάνεται ραγδαία, ίσως και κατά 10% ετησίως, τόσο στα Ίμερα, όσο και στην ευρύτερη παραλίμνια περιοχή.

Τα ελαιόδεντρα είναι κυρίως ποικιλίας Χαλκιδικής και Μεγάρων, ενώ παράλληλα καλλιεργούνται και οι ποικιλίες: Άμφισσας, Κορωνέικη, Πετροελιά και Καλαμών. Κάποιοι παραγωγοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού κ. Παπαδόπουλο, δοκίμασαν και Ισπανικές ποικιλίες αλλά χωρίς επιτυχία εξαιτίας του ψυχρού κλίματος κατά τους χειμερινούς μήνες. Η μεγαλύτερη ποσότητα της παραγωγής προορίζεται για ελαιοποίηση, ενώ περίπου το 1/3 (350 τόνοι ελιάς το 2016) διανέμονται στην ελληνική αγορά ως βρώσιμες.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελαιοκομίας στην περιοχή έπαιξε η κατασκευή σύγχρονου ελαιοτριβείου, οι εργασίες για το οποίο ολοκληρώθηκαν το 2006. Η υψηλή ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ελαιοτριβείου, καθώς και ο εμπλουτισμός του μέχρι και σήμερα με μηχανήματα νέας τεχνολογίας, αποτρέπουν τυχόν επιμόλυνση ή αλλοίωση του ελαιόλαδου, είτε στην υφή είτε στη γεύση. Ο ρόλος του ελαιοτριβείου είναι σημαντικός, εκτός των άλλων, και για τον έλεγχο του αριθμού των υπεροξειδίων. Πέρα από τη μέτρηση της ηλικίας του λαδιού, ο αριθμός αυτός μας επιτρέπει να αναλύσουμε αν ένα λάδι έχει αποθηκευτεί σωστά ή όχι. Οι μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές διασφαλίζουν τη σωστή αποθήκευση, με προστασία από το καταστροφικό οξυγόνο και θερμομόνωση για τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Η λάθος αποθήκευση επηρεάζει την ποιότητα του λαδιού, μειώνοντας την θρεπτική και κατ’ επέκταση και την αγοραστική του αξία.

Το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας του ελαιόλαδου στα Ίμερα κατατάσσεται στην κατηγορία του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου, καθώς διαθέτει πολύ χαμηλή οξύτητα, έως 0.35˚, με όριο το 0.8˚. Η οξύτητα αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητά του (όσο πιο πολλά τα λιπαρά οξέα, τόσο πιο υψηλή και η οξύτητα). Το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο αποτελεί την πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου με τέλειο άρωμα και γεύση. Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν προς κατανάλωση, αμέσως μόλις παραχθεί, ένα φυσικό χυμό και σύμμαχο για την υγεία μας. Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς.

Σύμφωνα με την Ελένη Μέλλιου, ερευνήτρια στο Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικού συνεργάτη του κέντρου ελαιόλαδου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει ένα ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ελαιοκανθάλης, μιας ουσίας που εμπεριέχεται στο ποιοτικό αυτό λάδι, η οποία αναστέλλει την ιβουπροφένη, το ένζυμο που αναστέλλεται επίσης από την ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η ελαιοκανθάλη προστατεύει αποτελεσματικά από τις θρομβώσεις και γενικότερα το καρδιαγγειακό σύστημα. Σε ημερίδα στα Σέρβια για το λάδι Ιμέρων, ο Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εκτενής μελέτες στο Ελληνικό ελαιόλαδο, μας διαβεβαίωσε πως το λάδι Ιμέρων είναι όντως ιδιαίτερα ποιοτικό, με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη σε σύγκριση με το γενικό μέσο όρο που συναντάμε στην υπόλοιπη χώρα.

Ένας ακόμη παράγοντας που αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του λαδιού είναι η απορρόφηση στο υπεριώδες. Η σταθερά Κ232 μας δείχνει πόσος χρόνος έχει μεσολαβήσει μεταξύ της συλλογής των ελιών και της παραγωγής του λαδιού (όσο μικρότερος ο χρόνος τόσο ποιοτικότερο το λάδι). Στο συνεταιρισμό των Ιμέρων ο χρόνος που μεσολαβεί περιορίζεται στον ελάχιστο δυνατό χρόνο (από 20 έως 40 ώρες). Η σταθερά Κ270 μας δείχνει πόσο φρέσκο είναι το λάδι (το λάδι του συνεταιρισμού Ιμέρων εξαντλείται ως φρέσκο, καθώς δεν υπάρχουν αποθέματα προηγούμενων χρόνων). Ο δείκτης ΚΔ μας δείχνει αν το λάδι έχει υποστεί ανάμειξη με άλλα ελαιόλαδα. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της προσήλωσης στην ποιότητα των παραγωγών του συνεταιρισμού είναι ότι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, στα Ίμερα δε συλλέγουνε ελιές που έχουν πέσει στο έδαφος. Οι ελιές που συλλέγονται βρίσκονται αυστηρά πάνω στα δέντρα.

Αν και η ελαιοκαλλιέργεια καλύπτει περίπου το 20% της καλλιεργούμενης έκτασης της χώρας, μόνο το 25% των εξαγωγών λαδιού είναι τυποποιημένο. Ο συνεταιρισμός Ιμέρων, σε αντίθεση με τους περισσότερους ανά την Ελλάδα, έχει ήδη πάρει άδεια για τη δημιουργία τυποποιητηρίου και αναμένεται να δημιουργηθεί στο εγγύς μέλλον. Σύντομα οι ελαιοπαραγωγοί των Ιμέρων θα είναι σε θέση να τυποποιήσουν και να εμφιαλώσουν ελαιόλαδο σε συσκευασίες των 250ml, 500ml, 1lt και 5lt, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.


Οι υπόλοιπες κατηγορίες λαδιού, είναι:
·         Παρθένο ελαιόλαδο
Φυσικό ελαιόλαδο με ευχάριστη γεύση και οσμή, και οξύτητα 2˚.
·         Ελαιόλαδο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα
Ευχάριστη γεύση και οσμή και οξύτητα που δε ξεπερνά το 1˚.
·         Πυρηνέλαιο
Ανάμειξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου από τον πυρήνα της ελιάς και παρθένου ελαιόλαδου, με οξύτητα που δε ξεπερνά το 1˚. Ιδανικό για τηγάνισμα (αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες).
·         Αγουρέλαιο
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του πρώτου καρπού της ελιάς. Διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα και συλλέγεται από τις καλύτερες ελιές, αλλά έχει διάρκεια ζωής 9 μήνες.
·         Βιολογικό
Με έγκριση και πιστοποίηση από αναγνωρισμένους οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης.
·         Αρωματικό
Ελαιόλαδο εμποτισμένο με μπαχαρικά, βότανα, φυτά ή λαχανικά.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Γραφείο ελαιοτριβείου 2464022131,

Πρόεδρος Συνεταιρισμού 6979579821

Πηγή TOGETHER FREE PRESS Δυτ. Μακεδονίας

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ

Η ελαιοκράμβη είναι ένα ετήσιο, C3 φυτό που ανήκει στην οικογένεια Cruciferae. Κατάγεται από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και ήταν γνωστή στους αρχαίους Μεσογειακούς λαούς. Είναι διαδεδομένη στα περισσότερα μήκη και πλάτη του πλανήτη, καταλαμβάνοντας στην Ευρώπη έκταση περίπου 50.000.000 στρεμμάτων. Εκτός από την χρησιμοποίηση της για την παρασκευή μαργαρίνης, σαπουνιών, χρωμάτων, φαρμάκων, πλαστικών και άλλων, τα τελευταία χρόνια αποτελεί στην Ευρώπη την κύρια πηγή για βιοκαύσιμα. Στη χώρα μας καλλιεργείται πλέον σε μικρές εκτάσεις για την παραγωγή βιοενέργειας, ενώ κάθε χρόνο φαίνεται να κερδίζει περισσότερο “σεβασμό”.
Η ελαιοκράμβη είναι μια καλλιέργεια που στηρίζεται στη συμβολαιακή γεωργία και μπορεί να εξασφαλίσει στον παραγωγό ένα σίγουρο εισόδημα με τα συμβόλαια των βιομηχανιών καυσίμων για τη χρονιά του 2016 να κινούνται στα 0,40 ευρώ/kg.

Οικολογικές απαιτήσεις
Η ελαιοκράμβη έχει ευρεία προσαρμοστικότητα. Είναι γενικά ανθεκτικό φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει μέχρι και -20 °C.
Οι απαιτήσεις της ως προς το έδαφος δεν είναι μεγάλες .Μπορεί να ευδοκιμήσει σε όλους τους τύπους εδαφών, αποδίδει όμως καλύτερα σε βαθιά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, ενώ δίνει αυξημένη παραγωγή όταν ποτιστεί την άνοιξη.

Σπορά
Ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για μια επιτυχή καλλιέργεια, είναι να σπέρνεται από 15 Σεπτεμβρίου έως 5-10 Νοεμβρίου, έτσι ώστε το φυτό να προλάβει να αναπτύξει 6-8 φύλλα πριν πέσει σε λήθαργο στην έναρξη του χειμώνα.
Για την σπορά μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ειδικές σπαρτικές μηχανές είτε μηχανές που χρησιμοποιούνται στα σιτηρά. Στην περίπτωση της σπαρτικής σιταριού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθεί η πυκνή σπορά, μιας και ο σπόρος του σιταριού είναι μεγαλύτερος από αυτόν της ελαιοκράμβης.
Προϋπόθεση μιας επιτυχημένης σποράς είναι η καλή κατεργασία του εδάφους.
Η ποσότητα του σπόρου που θα χρησιμοποιηθεί καθορίζεται από την ποικιλία ή το υβρίδιο που θα χρησιμοποιηθεί. Συνήθως χρησιμοποιούνται 300-500 γραμμάρια σπόρου ανά στρέμμα. Σπέρνεται γραμμικά σε αποστάσεις 15 έως 30 εκατοστά πάνω στη γραμμή σποράς  και 25 εκατοστά μεταξύ των γραμμών. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε να έχουμε 50 έως 60 φυτά ελαιοκράμβης ανά τετραγωνικό μέτρο.

Λίπανση
Η λίπανση είναι μεσαίου επιπέδου, με απαιτήσεις του φυτού κατά την σπορά 10 έως 18 μονάδες αζώτου, 4 έως 8 μονάδες φωσφόρου και 4 έως 8 μονάδες καλίου.
Την άνοιξη το φυτό χρειάζεται επιπλέον λίπανση με 10 έως 18 μονάδες αζώτου.

Έλεγχος ζιζανίων
Για την καταπολέμηση των στενόφυλλων και πλατύφυλλων ζιζανίων μπορεί να εφαρμοστεί προσπαρτική και μεταφυτρωτική ζιζανιοκτονία.  Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται σε μεγάλο βαθμό τα φυτά της ελαιοκράμβης, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την τελική παραγωγή.

Συγκομιδή
Η ωρίμανση γίνεται σταδιακά και η συγκομιδή ξεκινά όταν η υγρασία του σπόρου είναι 9-12%. Σε πολύ ξηρούς σπόρους σημειώνονται απώλειες καθώς αυτοί τινάζονται από τους λοβούς πολύ εύκολα. Σε ξηροθερμικές συνθήκες η συγκομιδή θα πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όπου η σχετική υγρασία είναι πιο υψηλή.
Απώλεια σπόρου μπορεί να προκληθεί επίσης και από τα μηχανήματα συγκομιδής και γι’ αυτό θα πρέπει να ρυθμίζονται σωστά.

Εχθροί-Ασθένειες
Η ελαιοκράμβη προσβάλλεται από ένα ευρύ φάσμα εντόμων, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και κατά την αποθήκευση των σπόρων. Κυριότεροι εχθροί είναι οι αφίδες Aphis fabae, Brevicoryne brassicae, Myzus persiceae, η πιερίδα του λάχανου (Pieris brassicae) και το άκαρι Tetranychus urticae.
Σε έρευνα των Σιμόγλου, Ροδιτάκη και Τριχά το 2011, βρέθηκε ότι το κολεόπτερο (σκαθάρι) Κευθόρρυγχος, έντομο ευρέως διαδεδομένο στην Ευρώπη με παρουσία και στη χώρα μας, προκαλεί εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες ελαιοκράμβης. Σύμφωνα με την έρευνα, από τον Κευθόρρυγχο έχουν ήδη πληγεί καλλιέργειες ελαιοκράμβης σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Το έντομο αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και πιθανή αντιμετώπιση μπορεί να γίνει νωρίς το Νοέμβριο μήνα. Έχει μια γενιά τον χρόνο, γεννά το θηλυκό τα αυγά του στα στελέχη και οι κάμπιες, όταν εκκολαφθούν, ορύσσουν στοές στο εσωτερικό των στελεχών προς τα κάτω, με τελικό αποτέλεσμα να παρατηρείται καχεκτική ανάπτυξη και αποξήρανση των νεαρών φυτών.

Οι κυριότερες ασθένειες είναι η αλτερναρίωση (Alternaria brassicae), η βερτισιλλίωση, (Verticillium dahlia), η καρκίνωση ριζών (Plasmadiophora brassicae) , ο μαύρος λαιμός (Phoma lingam), η τεφρά σήψη (Botrytis cinerea) και η σκληρωτινίαση  (Sclerotinia sclerotiorum).

Η αντιμετώπιση των παραπάνω ασθενειών γίνεται με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης καταπολέμησης όπως ελεγχόμενη άρδευση και λίπανση, κατάλληλη εποχή σποράς και κατάλληλος πληθυσμός φυτών σε συνδυασμό με αμειψισπορά.

Πηγή TOGETHER FREE PRESS Δυτ. Μακεδονίας

Σεμπερβίβο αραχνοειδές (Sempervivum arachnoides)

Η λατινική ονομασία του φυτού είναι Sempervivum arachnoides.
Το σεμπερβίβο το συναντάμε επίσης και με τις ονομασίες παγωτό και πέπλο.

Το είδος αυτό ανήκει στην οικογένεια Crassulaceae και κατάγεται από την Ευρώπη.

Έχει φύλλα ελλειπτικά, με αιχμηρές κορυφές, σε σφαιρικό ρόδακα πράσινου χρώματος με μια κόκκινη απόχρωση.Τα άνθη του είναι ροζ χρώματος και ανοίγουν  τον Ιούνιο.

Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις και σε καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη.

Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με σπόρο και με πλευρικούς βλαστούς. Η σπορά γίνεται το Μάρτη και η φύτευση στην οριστική τους θέση το Σεπτέμβρη. Τα φυτά που τοποθετούνται σε γλάστρες πρέπει απαραιτήτως να περιέχουν μαζί με το φυτόχωμα χοντρή άμμο ή ψιλό χαλίκι. 
Μόλις οι ρόδακες πυκνώσουν συνήθως μετά από δύο χρόνια τα φυτά πρέπει να μεταφέρονται σε άλλη γλάστρα.

Γενικά είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Γι΄αυτό το λόγο το σεμπερβίβο αποτελεί μια καλή πρόταση για βραχόκηπους αλλά και για εδαφοκάλυψη σε πλαγιές.



Ενημέρωση τροποποίησης ψηφιακής υπηρεσίας εξετάσεων χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που εξέδωσε το ΥΠΑΠΕΝ απο 10 Αυγούστου 2015 τροποποιήται η διαδικασία για τη χορήγηση του πιστοποιητικού Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων ως εξής
1) Καθιερώνεται νέα βάση δεδομένων με ερωτήσεις
2) Μειώνεται ο αριθμός των ερωτήσεων από 50 σε 40
3) Ο αριθμός των σωστών απαντήσεων μειώνεται επίσης από 35 σε 20.

Το σχετικό εγγραφο του υπουργείου

Ημερίδα με θέμα ''Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2015-2020''

Το Περιφερειακό Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε/Π.Δ.Μ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Κοζάνης, το Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Κοζάνης και την Ένωση Νέων Αγροτών Κοζάνης, συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2015-2020»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ. στο Κοβεντάρειο κτίριο στην Κοζάνη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΗΜΕΡΙΔΑΣ
11:00 - 11:20
Προσέλευση – Εγγραφή
11:20 - 11:30
Χαιρετισμοί διοργανωτών
11:30 - 11.50
‘’Πυλώνας Ι – Άμεσες ενισχύσεις’’
Εισηγητής: Σοφολόγης Δημήτρης, Γεωπόνος MSc, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων  
11.50 - 12.10
‘’Πυλώνας ΙΙ - Νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020)’’
Εισηγητής: Βλόντζος Γεώργιος, Λέκτορας Αγροτικής Οικονομίας Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
12:10 - 12:30
‘’Η σημασία και ο ρόλος των βοσκοτόπων στις συνθήκες της νέας Κ.Α.Π.’’
Εισηγητής: Ρούκος Χρήστος, Γεωπόνος PhDMSc, Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Ιωαννίνων
12.30 - 13:00
Συζήτηση και Συμπεράσματα
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Γ.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.).
Η παρουσία των γεωτεχνικών, και όλων των εμπλεκομένων φορέων σε θέματα του πρωτογενή τομέα κρίνεται επιβεβλημένη και ουσιαστική.

Συνάντηση- διαβούλευση των γεωτεχνικών για τη συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων

Συνάντηση- διαβούλευση, με αφορμή την επικείμενη έναρξη της διαδικασίας συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στα γραφεία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ., στην Κοζάνη. Τη συνάντηση διοργάνωσε το Περιφερειακό Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε/Π.Δ.Μ) και ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης, παρουσία όλων των εμπλεκομένων. Σε δηλώσεις του στο Kozan.gr ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ., κ. Θόδωρος Σιόγκας σημείωσε: «Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε τα προβλήματα της όλης διαδικασίας και να βρούμε τις ανάλογες προτάσεις και λύσεις, τις οποίες θα προωθήσουμε αρμοδίως στο Δ.Σ. του Επιμελητήριου και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι ένα θέμα το οποίο μας αφορά όλους, ως γεωτεχνικούς και ως κοινωνία, καθώς αγγίζει τη δημόσια υγεία. Όσο περισσότερη δουλειά κάνουμε τόσο καλύτερο θα είναι το όφελος για όλους μας». Ανάλογες συναντήσεις προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε Φλώρινα και Καστοριά, σε συνεργασία με τους τοπικούς Γεωπονικούς Συλλόγους, λεπτομέρειες των οποίων θα γνωστοποιηθούν με σχετικές ανακοινώσεις.
Θανάσης Τέγος                  

Πηγη http://www.kozan.gr/post/200562#sthash.mTlNrcGd.dpuf